Deschide.md – Gubarev spune că dosarul transnistrean merge prost, dar rămâne optimist

Author: Vadim Vasiliu

Reprezentantul Rusiei în procesul de negocieri pe conflictul transnistrean, Serghei Gubarev a criticat, într-un interviu pentru TASS, modul în care decurge procesul de reglementare transnistreană, subliniind că pe mai multe subiecte, chiar dacă s-au făcut anumiți pași înainte, au urmat apoi regresiuni. Cu toate acestea, diplomatul spune că e optimist.

Gubarev a criticat faptul că nu s-a produs mai mult de un an o întrevedere în format 5+2 (Chișinău – Tiraspol, Ucraina-Rusia – garanți și mediatori, OSCE – mediator, SUA – UE – observatori), iar ultima întrevedere în format 1+1 s-a desfășurat în luna octombrie a anului trecut. Potrivit diplomatului, s-a diminuat și numărul întrevederilor la nivelul grupurilor de lucru.

În acest context, potrivit lui Gubarev, nu pot fi soluționate chestiuni precum cauzele penale pe care separatiștii le numesc „motivate politic”. „Nu există o un progres în ceea ce ține problema importului preparatelor medicinale și a utilajului medical în Transnistria. Există probleme de ordin poștal. Deoarece înțelegerea dintre serviciile poștale ale Republicii Moldova și a Transnistriei au expirat în luna decembrie a anului trecut. Oamenii nu pot să citească scrisori și ediții periodice”, spune Gubarev.

Sursa: https://deschide.md/