Gov.md – Întrevederea Viceprim-ministrului pentru reintegrare Vasilii Șova cu Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță

Astăzi, 28 iunie 2019, Viceprim-ministrul Vasilii Șova a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță.

În cadrul întrevederii a fost discutat în detalii un spectru larg de probleme, inclusiv aspecte economico-comerciale și de pe filiera reglementării transnistrene.

Dialogul a vizat și anumite teme privitoare la relațiile bilaterale reieșind din vizita de lucru ce urmează a fi întreprinsă de către Prim-ministrul Republicii Moldova, la București, pe parcursul săptămânii viitoare.

La modul concret au fost enunțate pozițiile Chișinăului pe marginea gradului de realizare a înțelegerilor din așa-numitul pachet Berlin plus, fiind precizat faptul că rămâne a fi prioritară identificarea unei soluții la problemele existente în domeniul telecomunicațiilor și pe marginea altor subiecte importante, în special în partea ce ține de protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în grafie latină, implementarea unor proiecte privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii.

S-a efectuat un schimb de opinii pe marginea consultărilor ce vor avea loc în formatul „3+2” în contextul vizitei ce va fi întreprinsă în Republica Moldova, pe parcursul lunii iulie curent, de către reprezentanții mediatorilor și a observatorilor în formatul de negocieri „5+2”.

Vicepremierul pentru reintegrare a exprimat recunoștință statului român pentru poziția consecventă în susținerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele internațional recunoscute ale acesteia.

Oficialii au convenit să desfășoare consultările într-o manieră deschisă și în cadrul unei colaborări reciproc avantajoase dintre Republica Moldova și România.

Sursa: https://gov.md/