Deschide.md – Urmare a presiunii publice, Popescu recunoaște gafa, dar evită să acuze Rusia de agresiune contra RM

Author: Vadim Vasiliu

Ministrul de Externe și Integrare Europeană, Nicu Popescu, vine cu o a doua precizare cu privire la afirmația că războiul moldo-rus din 1992 a fost un război civil. De data aceasta, Nicu Popescu recunoaște ca a gafat și că regretă faptul că a folosit sintagma nefericită „război civil”. În continuare, Popescu a folosit un limbaj diplomatic evitând să numească Federația Rusă drept stat agresor sau să spună că este vorba despre un război purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova. Ministrul a spus că „armata rusă a întreprins acțiuni militare ostile Chișinăului”.

În seara zilei de 1 iulie Popescu a venit cu o precizare la gafa făcută la București și a insistat asupra faptului că „În timpul conflictului din 1992 ne-am aflat într-o stare regretabilă în care unii cetățeni ai Republicii Moldova s-au aflat în stare de conflict armat cu alți cetățeni ai Republicii Moldova”.

De data aceasta, Popescu a reiterat faptul că Guvernul de la Chișinău este categoric împotriva federalizării Republicii Moldova, statuând că federalizarea Republicii Moldova nu oferă bazele unei soluții sustenabile și viabile pentru conflictul transnistrean.

„În contextul acestor declarații prin care îmi exprimam dezacordul față de orice discuție referitoare la federalizarea Republicii Moldova am folosit o sintagmă nu tocmai reușită atunci când m-am referit la conflictul transnistrean. Folosirea acestei sintagme a fost o gafă, o gafă pe care o regret și sper să depășim acest moment de neînțelegere în comunicarea mea publică. Știm cu toții, știu și eu, și concetățenii noștri că Federația Rusă nu a fost un actor și un jucător neutru în conflictul transnistrean”, a declarat Popescu.

Popescu a vorbit și despre prudența maximă cu care trebuie abordată problema transnistreană, iar, când a vorbit despre agresiunea rusească, a subliniat că armata rusă a întreprins anumite acțiuni ostile Chișinăului.

„Știm cu toții că armata rusă în 1992 a întreprins acțiuni militare ostile intereselor Chișinăului. Acest lucru este un fapt istoric stabilit, verificat, confirmat atât de legislația internă, cât și de legislația internațională, inclusiv de către CEDO. Asta este ferma mea convingere. În același timp cred că este foarte important să privim și în viitor. În viitor avem o agendă europeană foarte încărcată, avem nevoie de deblocarea finanțării externe, avem nevoie de prudență maximă în tot ce ține reglementarea conflictului transnistrean, eforturile de combatere a corupției de la Chișinău. De aceea, în pofida acestei gafe, în continuare, lucrul meu se va concentra anume pe deblocarea relațiilor externe a Republicii Moldova, intensificarea colaborării cu România, cu Ucraina, cu Uniunea Europeană, pentru că doar așa vom putea să depășim această fază de criză politică și economică în care am fost aruncați în ultimii ani”, a declarat ministrul de Externe și Integrare Europeană, Nicu Popescu.

Sursa: https://deschide.md/ro