Ziarulnational.md – Maia Sandu, conferință de presă alături de Volodimir Zelenski, la Kiev: „Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional”

R. Moldova își dorește să îmbunătățească relațiile bilaterale cu Ucraina și o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic.
Declarația a fost făcută de prim-ministrul Maia Sandu la Kiev, într-o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a râului Nistru. Sunt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda europeană comună”, a afirmat Maia Sandu.
Oficialul de la Chișinău a punctat că R. Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale, iar integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere sunt obiectivele pe care le împărtășim cu Ucraina.
„Susțin cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și aș vrea să-mi exprim cel mai profund respect pentru ucrainenii care și-au dat viața pentru a-și apăra țara, pentru a-i apăra suveranitatea și viitorul European. Am discutat astăzi cu președintele Zelenski trei subiecte majore: securitatea regională și integrarea europeană ca scop comun al țărilor noastre, agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei și eforturile noastre de a construi instituții funcționale pentru cetățeni”, a mai afirmat Maia Sandu, adăugând că R. Moldova va deveni un partener și un vecin de încredere al Ucrainei, după ce Vlad Plahotniuc, care a transformat republica „într-o zonă gri infectată de corupție, spălare de bani și periculoasă pentru securitatea economică și a frontierelor”, a plecat de la guvernare.
Menționăm că prim-ministrul Maia Sandu întreprinde astăzi o vizită la Kiev, la invitația președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Sursa: https://www.ziarulnational.md/