Infotag.md – PREŞEDINTELE IGOR DODON A DISCUTAT PROBLEMA REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE CU REPREZENTANŢII MEDIATORILOR ŞI OBSERVATORILOR ÎN NEGOCIERI

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a discutat problema reglementării transnistrene cu reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în negocieri. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a comunicat vineri pe pagina sa de facebook.
„Astăzi am avut o întrevedere cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului „5+2”: Federației Ruse, Ucrainei, OSCE, SUA și UE. În cursul dialogului am discutat situația actuală privind reglementarea transnistreană, măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și premisele unei eventuale reluări, în anul 2020, a negocierilor politice privind reglementarea problemei transnistrene”, a remarcat Preşedintele.
Potrivit lui, înalții oficiali, reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor ai formatului „5+2”, au susținut eforturile comune ale conducerii Republicii Moldova orientate spre promovarea procesului de reglementare, inclusiv prin implementarea, pe mai departe, a măsurilor de consolidare a încrederii, expuse în Protocolul de la Berlin din 2016, și care au atins un nivel corespunzător de realizare”.
Preşedintele a informat că, în cadrul întrevederii, el a subliniat trei priorități în problema reglementării transnistrene pentru următoarea perioadă:â

1. Drepturile omului și democratizarea regiunii transnistrene, asigurarea liberei circulații a oamenilor, mărfurilor și serviciilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova;
2. Restabilirea unui spațiu comercial-economic unic;
3. Crearea premiselor pentru reluarea negocierilor, în anul 2020, privind reglementarea politică a problemei transnistrene.
El ştia exprimat speranța că „eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor vor crea noi perspective de organizare, în timpul apropiat, a întrevederilor în formatul de negocieri „5+2”.
Vineri, reprezentanții părților implicate în negocierile în formatul „5+2” vor avea, de asemenea, întâlniri cu reprezentanții Guvernului Moldovei și ai administrației Transnistriei.
Săptămâna trecută, șeful Misiunii Permanente a OSCE în Moldova, Claus Neukirch, precum și reprezentantul Rusiei în format „5+2”, ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE al FR, Serghei Gubarev, s-au pronunţat pentru reluarea negocierilor regulate în formatul „5+2”. Prima rundă de negocieri din acest an ar putea avea loc în septembrie.

Sursa: http://www.infotag.md/