Europalibera.org – Alexandru Flenchea: „Nimeni niciodată nu a construit o frontieră pe Nistru și noi nu intenționăm să o facem nici în viitor”

Un interviu cu șeful Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, Alexandru Flenchea.

Președintele Igor Dodon a anunțat că Rusia „propune să fie început procesul de utilizare a munițiilor aflate la depozitul din apropierea satului Colbasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și este gata să ofere echipamentele necesare în acest sens”. Dodon susține că propunerea a fost făcută de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a vizitat recent Republica Moldova, și că aceasta va fi adusă cât de curând la cunoștința și celorlalți membri ai formatului 5+2 pentru reglementarea transnistreană. O întrunire în formatul 5+2 va avea loc în perioada 8-10 octombrie. Șeful Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, Alexandru Flenchea a declarat Europei Libere că agenda reuniunii este consistentă.

Alexandru Flenchea: „Avem o agendă consistentă de lucru de câțiva ani încoace, din momentul semnării Protocolului de la Berlin, care ulterior a fost completat și cu alte priorități, așa-numitul pachet «Berlin plus”, mai sunt chestiuni din această agendă care își mai caută rezolvarea și asta cred că neapărat va fi pus în discuție, dar Chișinăul intenționează să mai aducă și noi subiecte. O prioritate indiscutabilă pentru Chișinău este libertatea de circulație în Zona de Securitate și va fi un subiect propus spre discuții nu doar la aceste negocieri, ci și în alte interacțiuni cu partenerii noștri de negocieri, dar și cu partenerii internaționali.”

Europa Liberă: Apropo și șefa Executivului Maia Sandu s-a arătat nedumerită că pentru mulți oficiali din partea Chișinăului mai există acces restricționat în stânga Nistrului, chiar dacă din partea Tiraspolului toată lumea are dreptul de a călători liber.

Alexandru Flenchea: „Da, sigur. Sigur, pentru că hotarul de est, cel comun cu Ucraina este mai la est de Nistru, nimeni niciodată nu a construit o frontieră pe Nistru și noi nu intenționăm să o facem nici în viitor.”

Europa Liberă: Dar de ce s-au pus aceste restricții și cum explică autoritățile de la Tiraspol aceste interdicții?

(…)

 

Interviul complet: https://moldova.europalibera.org/