Ziarulnational.md – Ministrul Popescu a discutat la Kiev despre securizarea frontierei moldo-ucrainene, pe segmentul transnistrean

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a discutat cu omologul său de la Kiev, Vadym Prystaiko, despre securizarea frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv a segmentului transnistrean, facilitarea procedurilor de control la frontieră prin extinderea punctelor de control comun, asigurarea unui nivel sporit al protecției ecologiei râului Nistru, precum și despre liberalizarea transportului auto și celui aerian.

Nicu Popescu a ținut să remarce că este „primul ministru de Externe” care efectuează o vizită în Ucrainacdupă învestirea recentă a noului Guvern ucrainean și a reiterat, în discuțiile cu Prystaiko, faptul că R. Moldova nu recunoaştem aşa-numitele alegeri organizate ieri în Crimea şi Sevastopol, anexate de către Rusia.

„Am constatat că exista viziuni comune în eforturile de integrare europeană a țărilor noastre, cu accent pe implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și combaterea eficientă a corupției. În aceeași ordine de idei, am apreciat poziția activă a Kievului privind identificarea unei soluții politice durabile pentru conflictul transnistrean, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Am reiterat că prezența ilegală în regiunea transnistreană a militarilor ruși contravine principiului neutralității Republicii Moldova și că acest subiect rămâne o prioritate pentru republica mea”, a scris ministrul pe Facebook.

Nicu Popescu a anunțat că l-a invitat pe omologul său de la Kiev să efectueze o vizită la Chişinău și a convenit să pregătească împreună o nouă vizită în timpul apropiat a premierului Maia Sandu la Kiev.

Sursa: https://www.ziarulnational.md/