Europalibera.org – Vasili Şova: „Conceptul” de rezolvare a problemei transnistrene al lui Igor Dodon este numai „o propunere de lucru”

Ministrul reintegrării, ajuns în funcţie prin voinţa socialiștilor, precizează că chestiunea e la o fază incipientă.

Vicepremierul pentru reintegrare, Vasili Șova, a adus clarificări într-un interviu pentru Europa Liberă în privința afirmației președintelui Igor Dodon despre existența, la Președinție, a unui „concept” de rezolvare a problemei transnistrene prin aprobarea unui statut de „autonomie puternică” pentru Transnistria. Șova a spus că este numai „o propunere de lucru” și că nu se poate avansa cu ea chiar așa de repede precum sugera șeful statului în interviul recent pentru ziarul german „Der Spiegel”. Elaborarea vreunui proiect concret și coordonarea lui cu celelalte componente ale puterii poate să dureze cel puțin vreun an, a declarat Vasili Șova pentru Europa Liberă.

Președintele Igor Dodon a dezmințit zilele trecute speculațiile că s-ar pregăti federalizarea R. Moldova în vederea rezolvării conflictului transnistrean, după un interviu publicat de ziarul german Der Spiegel, în care spunea că Președinția lucrează la un concept care prevede un statut special de autonomie „foarte puternică” pentru regiunea transnistreană în cadrul R. Moldova și că va prezenta conceptul său partenerilor din coaliția de guvernare, iar declaraţia a fost privită ca şi confirmare a faptului că, sub presiunea Moscovei, Igor Dodon ar dori să înlocuiască cu termenul de „autonomie largă” pe cel de „federalizare” conţinut în vechiul plan Kozak şi contestat de majoritatea cetăţenilor moldoveni.

Prim-ministra Maia Sandu a părut şi ea deranjată de declaraţia din presa germană a preşedintelui, negând că ar fi văzut în general vreun concept care să fi fost elaborat de Preşedinţie şi spunând că în general nu crede că preşedintele a ales momentul potrivit pentru astfel de discuţii.

Ceea ce ne-a spus astăzi Vasili Şova, ministrul reintegrării din Guvernul Sandu, ajuns în funcţie prin voinţa socialiştilor, e că chestiunea e la o fază incipientă şi că, pentru a se putea vorbi despre un proiect concret de reglementare, e nevoie de câteva luni, până la un an, de consultări între instituţii.

„Singurul lucru pe care pot să-l confirm e că lucrăm acum asupra creării unui mecanism de coordonare între Preşedinţie, Parlament, Guvern, inclusiv Ministerul de Externe, ca să căutăm împreună un consens larg în această chestiune. Şi aceste discuţii ar putea dura câteva luni”, ne-a spus Şova. (…)

Textul complet: https://moldova.europalibera.org/