Deschide.md – Popescu: La casarea munițiilor de la Cobasna vor participa SUA și UE ca parte a OSCE și a „5+2”

Author: Vadim Vasiliu

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că la procesul de casare a munițiilor de la depozitul din Cobasna va participa nu doar Rusia, ci și SUA și UE, în calitatea de membri OSCE și participanți la formatul de negocieri 5+2.

Reporterul Deschide.MD i-a pus ministrului întrebarea cu privire la participarea SUA la procesul de casare a munițiilor, despre care a vorbit consilierul lui Donald Trump pe securitate națională, John Bolto, la Chișinău.

Ministrul Popescu a declarat că procesul de casare a munițiilor se va face exclusiv într-un format la care sunt conectați partenerii externi, prin intermediul OSCE, în plan bilateral. Procesul de casare nu ține doar de relațiile bilaterale moldo-ruse, a spus Popescu, ci implică conectarea celorlalți parteneri internaționali, iar acest fapt nu va face posibil realizarea unor temeri, precum consolidarea prezenței ruse în regiune.

„Această casare a munițiilor poate a avea loc doar printr-un format în care sunt conectați și OSCE și partenerii noștri externi. SUA este un membru la OSCE și va participa la acest proces și în calitate de observator în reglementarea transnistreană (formatul de negocieri 5+2). Statele Unite rămân un partener cheie în procesul de reglementare transnistreană și în eforturile diplomatice care vizează casarea acestor muniții. SUA, Uniunea Europeană, Ucraina vor fi plenar implicate în eforturile noastre de a debloca aceste dosare complicate. Am menționat, SUA, explicit aparte”, a declarat Popescu.

SUA s-au arătat interesate să participe alături de Federația Rusă la „utilizarea” munițiilor de la depozitele din regiunea transnistreană, a declarat consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, John Bolton, în cadrul vizitei sale la Chișinău, din 30 august.

Textul complet: https://deschide.md/