Publika.md – INTERESELE RUSIEI LA COBASNA. Moscova ar putea profita de pe urma procesului de lichidare a munițiilor din regiunea transnistreană

Moscova ar putea profita de pe urma procesului de lichidare a munițiilor din regiunea transnistreană, pentru a aduce acolo echipament militar şi personal suplimentar. Opinia a fost exprimată de cunoscutul analist politic Vladimir Socor, în cadrul unui interviul pentru radio “Europa Liberă”.

Totodată, în timpul unei conferinţe de presă de astăzi, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat că subiectul privind retragerea muniţiilor trebuie să fie discutat în cadrul negocierilor în formatul “5+2”, în care sunt implicaţi inclusiv OSCE, care are statut de mediator.

Analistul Vladimir Socor consideră că sub pretextul lichidării muniţiilor din depozitele de la Cobasna, din stânga Nistrului, Rusia ar putea aduce personal şi echipament militar suplementar în regiunea transnitreană. Din acest motiv, în opinia expertului, proiectul lichidării acestor muniții nu poate fi decât unul internațional.

Şi ministrul de Externe, Nicu Popescu, susţine că procesul de lichidare a muniţiilor trebuie să fie agreat de partenerii internaţionali.

“Această casare a muniţiilor pot avea loc doar printr-un format în care sunt conectaţi şi OSCE, şi partenerii noştri.”

Declaraţia lui Nicu Popescu legată de lichidarea muniţiilor din regiunea transnistreană a fost făcută după recenta vizită la Moscova, acolo unde a declarat că pledează pentru normalizarea dialogului cu Rusia şi relansarea relaţiilor economice cu această ţară.

În context, editorialistul Nicolae Negru l-a apostrofat pe Nicu Popescu pentru prestaţia sa în cadrul vizitei în Federaţia Rusă. În opinia jurnalistului, Popescu, din păcate, nu a avut perspicacitatea diplomatică, demnitatea și curajul să-l corecteze pe omologul său, Serghei Lavrov, care nu a ratat prilejul să repete despre “succesul” aflării trupelor ruse la Nistru.

Editorialistul mai menţionează că Popescu nu a pomenit deloc despre bâta economică pe care a aplicat-o “poporului frățesc”, după ce Chișinăul a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Nicolae Negru mai scrie că exprimându-și intenția de a normaliza relațiile cu Federația Rusă, Chișinăul nu face decât să se poziționeze pe o treaptă inferioară, reabilitând, astfel, Rusia agresivă, revanșardă.

Niciun politician responsabil nu își dorește deteriorarea relațiilor cu Rusia, dar dacă te pornești să le „normalizezi” așezându-te în genunchi în fața ei, aceasta se numește altfel, a mai scris editorialistul Nicolae Negru. ”

La sfârşitul lunii august, la Chişinău, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a propus în cadrul întâlnirii cu Igor Dodon distrugerea muniţiilor din regiunea transnistreană şi a dat asigurări, că Rusia va oferi în acest scop toată susţinerea tehnică necesară.

Miercuri, subiectul a fost discutat, la Moscova, la întrevederea lui Nicu Popescu cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Şeful diplomaţiei de la Moscova a declarat că miile de tone de muniţii ruseşti expirate vor mai sta în depozitele din localitatea Cobasna din regiunea transnistreană încă cel puţin un an. Asta deoarece pentru a iniţia procesul de distrugere a armamentului este nevoie de timp şi bani.

Citește mai mult: https://www.publika.md/interesele-rusiei-la-cobasna-moscova-ar-putea-profita-de-pe-urma-procesului-de-lichidare-a-munitiilor-din-regiunea-transnistreana_3052853.html#ixzz5zKp3Afyg
Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook