Gov.md – Evenimentele distructive organizate de forțele transnistrene în jurul localității Pohrebea rămân în atenția Comisiei Unificate de Control

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 12 septembrie, delegația Federației Ruse și-a reiterat propunerea de compromis de a examina în ansamblu situația creată prin instalarea unor posturi grănicerești în Zona de Securitate, idee neacceptată de către delegația transnistreană.

Înaintată deja a patra lună consecutiv și susținută de către reprezentanții Republicii Moldova, Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova, inițiativa în cauză ar permite abordarea unor subiecte acute, precum și depășirea blocajului format în urma neaprobării unui șir de rapoarte săptămânale în perioadele în care au fost identificate abuzuri din partea structurilor transnistrene, în special în luna august curent.

Reamintim că la ședința din 25 iulie (ultima înainte de pauza planificată în luna august), delegația noastră a intervenit cu un proiect de angajament cu privire la abținerea de la comiterea unor încălcări care ar tensiona situația în Zona de Securitate, demers care nu a fost susținut de partea transnistreană.

Un exemplu elocvent al nerespectării acordurilor și protocoalelor în vigoare îl constituie provocările organizate de către pretinsele structuri de securitate transnistrene în preajma localității Pohrebea din raionul Dubăsari.

Astfel, un grup de persoane, între care mai mulți angajați ai a.n. „mgb” și ai miliției, au perturbat activitatea unei cariere din preajmă, gestionată de către o companie ce dispune de actele corespunzătoare, fiind invocat în mod nejustificat apartenența carierei la teritoriul administrativ al regiunii transnistrene. Participanții au provocat altercații și au recurs la agresarea fizică a angajaților organelor naționale de poliție care s-au prezentat pentru a asigura ordinea publică.

În adresarea delegației Republicii Moldova se pune accent pe inadmisibilitatea implicării structurilor de forță în acțiuni provocatoare orientate spre destabilizarea situației în Zona de Securitate și se solicită abordarea subiectului la ședințele următoare ale Comisiei, inclusiv sub aspectul gestionării și controlului situației de către Forțele Mixte de Pacificare.

În cadrul ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 4-10 septembrie.

 

Delegația Republicii Moldova

în Comisia Unificată de Control

Sursa: https://gov.md/