Gov.md – Un nou pas al Tiraspolului pentru blocarea activității Comisiei Unificate de Control

O nouă reuniune a Comisiei Unificate de Control a avut loc în or. Bender la 26 septembrie și a fost marcată de încercările repetate ale părților de a determina delegația transnistreană să accepte propunerea de compromis formulată anterior de către reprezentantul Federației Ruse: de a dispune verificarea și analiza în ansamblu a situației create în Zona de Securitate în urma acțiunilor unilaterale abuzive ale părții transnistrene.

Spre regret, deși reprezentanții părților în Comisie (ai Republicii Moldova, Federației Ruse, OSCE și Ucrainei) susțin propunerea respectivă ca fiind una necesară pentru eficientizarea activității Comisiei Unificate de Control și a Comandamentului Militar Întrunit, delegația transnistreană în continuare refuză să accepte inițiativa.

Acumularea în perioada de referință a unui număr mare de rapoarte săptămînale cu privire la situația în Zona de Securitate neaprobate de către Comisie pe motiv că în acestea nu se regăsesc multiple încălcări constatate (patrule mobile, prezența și acțiunile provocatoare ale pretinselor structuri de securitate) demonstrează elocvent importanța examinării subiectului.

De asemenea, au fost audiate rezultatele ședințelor grupurilor de lucru, desfășurate la data de 24 septembrie. În cazul grupului pe problema posturilor, moderat de către reprezentanții Misiunii OSCE, s-a stabilit că propunerile de compromis înaintate de către Misiune, în continuare sunt respinse de către partea transnistreană. Astfel, sunt sesizate aspecte de tergiversare a examinării faptului de amplasare abuzivă a postului de grăniceri la Zahorna – Copanca.

Totodată, delegația Republicii Moldova a distribuit părților 2 adresări în contextul organizării la data de 20 octombrie a alegerilor locale generale (aici), precum și desfășurarea alegerilor parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr.48 (aici). Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control face apel la menținerea ordinii și excluderea unor provocări din partea structurilor de forță transnistrene în Zona de Securitate în perioada electorală.

În cadrul ședinței au fost aprobate rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 11-17 septembrie și 18-24 septembrie, precum și a fost confirmat în funcție un nou observator militar din partea Republicii Moldova.

 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

 

Sursa: https://gov.md/