Deschide.md – Ramona Mănescu: România este gata să ofere expertiză pentru reglementarea transnistreană

Author: Vasile Cojocari

România este gata să ofere asistență și expertiză Republicii Moldova pentru soluționarea problemei transnistrene. Declarația a fost făcută astăzi într-o conferință de presă de către ministrul Afacerilor Externe al României, Ramona Mănescu, care efectuează o vizită la Chișinău.

„Am reiterate relevanța majoră pentru România a reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova, dar mai ales cu respectarea vectorului pro-european. Desigur că Republica Moldova este suverană în a luat decizii. Noi stăm la dispoziție pentru orice tip de asistență și expertiză pe care o putem acorda prietenilor și partenerilor noștri”, a declarat Ramona Mănescu.

Mănescu a mai anunțat că în primăvara anului 2020 gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi „sută la sută operațional”.

„Dacă vorbim de interconectarea energetică, ne referim ca gazoductul Iași-Ungheni, ca prim proiect în domeniul energiei. Este relevant pentru noi, pentru că  în primăvara anului 2020, acesta va fi operațional sută la sută, care să asigure independența energetică a R. Moldova și ne dorim ca aceasta să fie începutul unei cooperări pe termen lung în domeniul energetic”.

Totodată ministrul român a declarant că Bucureștiul va continua să sprijine parcursul European al Republicii Moldova și va oferi și mai multă asistență proiectelor implementate în Republica Moldova, pentru consolidarea instituțiilor statului și creșterea nivelului de trai a cetățenilor.

„Suntem în măsură să semnăm o foaie de parcurs între Guvernele de la Chișinău și Bucrești”, a menționat Ramona Mănescu.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu a afirmat că a discutat cu oficialul român despre construcția mai multor poduri peste Prut, eliminarea taxelor de rouming și a subliniat că România și Republica Moldova au o abordare comună în soluționarii problematicii transnistrene.

Sursa: https://deschide.md/