Adevarul.ro – INTERVIU Colonelul Ion Petrescu, reacţii după ultimul summit pe tema conflictului transnistrean: „Moscova nu negociază nimic“. Pericolul noilor „omuleţi verzi“

de Ion Gaidau

Moscova nu negociază nimic în privinţa conflictului transnistrean, ci îşi impune proiectele, iar, la nevoie, poate acţiona ca în Crimeea, în 2014, cu apariţia peste noapte a „omuleţilor verzi“ în portul Giurgiuleşti sub pretextul asigurării pazei muniţiei aduse din Transnistria, dar în realitate pentru crearea unei noi entităţi statale, avertizează colonelul Ion Petrescu într-un interviu oferit în exclusivitate cotidianului „Adevărul“.
Într-un interviu acordat „Adevărul“ după reuniunea 5+2 privind Transnistria de la Bratislava, colonelul Ion Petrescu atrage atenţia asupra unui format de negocieri nefavorabil pentru Republica Moldova, concesiilor făcute de Berlin Moscovei şi pericolului sosirii „omuleţilor verzi“ la graniţa României. Adevărul: Cum vi s-a părut tematica abordată la summitul 5+2 privind conflictul transnistrean desfăşurat miercuri şi joi la Bratislava?

Ion Petrescu: Despre monologurile consemnate la Bratislava, cu ocazia aşa numitei Conferinţe Permanente pe probleme politice, în cadrul păcălelii geopolitice numită proces de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2, se pot formula concluzii neutre, care nu folosesc nimănui. Dar şi opinii tranşante, fie şi pentru faptul că la Chişinău, chiar dacă este un nou guvern, aparent diferit de cel precedent, se aplică aceeaşi politică a struţului, în condiţiile în care Moscova a preluat iniţiativa, cu acceptul tacit al Berlinului, de a promova o a treia entitate statală de sorginte românească, formată – nota bene – din teritoriul de azi al Transnistriei, la care se intenţionează alipirea arealului Găgăuziei, plus teritoriul limitrof vărsării Nistrului, în Marea Neagră, extins – manu militari – cu Bugeacul, momentan administrat de reprezentanţii autorităţilor de la Kiev. O asemenea proiecţie asupra unui viitor nu atât de îndepărtat – cum cred ignoranţii – ar fi fost semnalată, pe unele canale neoficiale, demnitarilor dâmboviţeni, dar în absenţa unui răspuns, timpul parcă nu mai are răbdare pentru cei cu rang înalt la Kremlin. Vom vedea când, cum şi cât de rapid se materializează intenţia de a promova a treia statalitate aparent românească, scopul real fiind readucerea prezenţei militare ruse la nord de Delta Dunării, un context în care litoralul ucrainean are şanse să devină o simplă amintire. Aşa numitele negocieri de la Bratislava nu au făcut decât să reitereze intenţiile Berlinului de a se face concesii mari Moscovei şi în Republica Moldova, după ce Ucraina a fost deja pusă în genunchi de acceptarea condiţiei Kremlinului de a se face alegeri în cele două republici separatiste din Donbas, după principiul cine menţine ordinea internă, câştigă voturile mulţimii vorbitoare a limbii lui Lev Nikolaevici Tolstoi. Formatul 5+2 este perimat, fiind azi total nefavorabil Republicii Moldova, extrem de util Transnistriei, o simplă formalitate pentru OSCE, o tribună de întărire geopolitică a Federaţiei Ruse, o pisică arătată Ucrainei, şi o pildă de zonă gri, practic neinteresantă, atât pentru Statele Unite ale Americii, cât şi pentru Uniunea Europeană.

Cum comentaţi tăcerea guvernului condus de Maia Sandu?

La nivelul guvernului actual de la Chişinău se ştie obsesia Moscovei de a preceda politica faptului împlinit cu documente justificative, utile doar îmbrobodirii opiniei publice internaţionale. Dar cine conduce formula de guvernare a celor 2.680.000 de europeni trăitori între Prut şi Nistru trebuie să nu uite că, la nevoie, Rusia poate acţiona ca în Crimeea, în anul 2014, ulterior legitimând formarea unei alte entităţi statale pe Nistru, până la Marea Neagră. Şi aici nu este vorba de o fantezie jurnalistică, ci de perspectiva reală ca, de pildă, în portul Giurgiuleşti să apară, peste noapte, o unitate militară rusească, sub pretextul asigurării pazei necesare muniţiei aduse din Transnistria, pentru a fi dusă, pe cale iniţial fluvială, apoi maritimă, până în portul Sevastopol. Avanspostul de la Giurgiuleşti poate fi întărit cu teritoriul Buceacului, unde un masiv desant aerian – executat cu o parte din cei 40.000 de paraşutişti ruşi, bine antrenaţi şi aflaţi direct în subordinea preşedintelui rus – rezolvă în câteva ore identitatea noilor grăniceri estici, la frontiera cu România.

Textul complet: https://adevarul.ro/