Deschide.md – Frustrările Tiraspolului după reuniunea 5+2 la Bratislava: Chișinăul a refuzat să semneze protocolul

Author: Vadim Vasiliu

Runda de negocieri în format 5+2 s-a încheiat fără semnarea unei decizii protocolare, părțile ajungând la decizia de a „pune stop pe ceasul” reuniunii de la Bratislava cu scopul de a continua consultările, transmite pretinsul minister de externe de la Tiraspol. Pretinsul ministru de externe al separatiștilor, Vitali Ignatiev, a dat vina pe Chișinău pentru nesemnarea protocolului de final de la Bratislava.

Potrivit pretinsului ministru de externe, Vitali Ignatiev, pauza de un an și jumătate în negocierile în formatul 5+2 au avut un efect negativ asupra discuțiilor de la Bratislava.

Acesta a spus că negocierile de la Bratislava au fost foarte complicate din cauza pauzei în formatul de negocieri.

„Este un fenomen foarte rar, dar reuniunea nu s-a încheiat. Aceasta continuă și noi continuăm lucrul asupra problemelor existente și asupra protocolului ședinței finale. Este o decizie consolidată, deoarece, din păcate, nu am ajuns la un consens. Partea transnistreană a fost de acord să semneze un protocol propus de OSCE, cu acele formulări care au un caracter de compromis, însă din cauza poziției Chișinăului am fost nevoiți să punem negocierile în regim de pauză”, a spus Vitali Ignatiev.

Partea transnistreană s-a arătat nemulțumită în special de modul în care au fost abordate problema „dosarelor penale motivate politic”, problema telecomunicațiilor și participarea șoferilor din regiunea transnistreană în traficul internațional. Ignatiev spune că a fost abordată și problema importului de medicamente și produselor alimentare care ar fi apărut urmare a instituirii controlului comun moldo-ucrainean în punctul de trecere Cuciurgan. Un punct aparte în agenda transnistrenilor a constituit așa-numita problemă a conturilor bancare a întreprinderilor transnistrene deschise pe malul drept al Nistrului.

Ignatiev a informat că problema ar fi una socială din cauza că angajații acestor întreprinderi riscă să nu fie remunerați pentru muncă. Ignatiev spune că Chișinăul ar fi insistat asupra faptului că nu există o problemă în acest sens. Partea transnistreană a spus că chestiunea bancară va constitui nucleul discuțiilor în cadrul conferinței bavareze.

Ignatiev a mai specificat că pe toate chestiunile impuse de partea transnistreană, partenerii externi ar fi avut o atitudine de susținere. „În proiectul documentului, partenerii internaționali au remarcat faptul că Transnistria și-a îndeplinit obligațiunile asumate. Partea moldovenească nu a făcut asta. La fel, acolo au fost indicate termenele în care Chișinăul urma să rezolve anumite probleme. Posibil, aceasta a fost cauza refuzului de a de semnare a protocolului final”, a remarcat Ignatiev.

Sursa: https://deschide.md/