Gov.md – Multiple rapoarte săptămânale cu privire la situația din Zona de Securitate rămân neaprobate de Comisia Unificată de Control

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 10 octombrie Delegația Republicii Moldova a reiterat că prezența „grănicerilor” în Zona de Securitate, dar și abuzurile  acestora necesită a fi examinate în complex. Delegația regiunii transnistrene este singura care, începând cu 11 iulie curent, se opune inițiativei reprezentanților Federației Ruse de a analiza și verifica situația creată în rezultatul acțiunilor unilaterale ale Tiraspolului. Din această cauză, părțile din nou nu au ajuns la o poziție de consens pe subiectele restante de pe ordinea de zi.

Au fost abordate, de asemenea, provocările organizate de către pretinsele structuri de securitate transnistrene în preajma localității Pohrebea, r. Dubăsari în perioada lunii august. Deși, în conformitate cu actele de bază care stabilesc competențele Comisiei, s-a convenit ca tema să nu fie tratată sub aspectul delimitării teritoriului, ci doar sub aspectul respectării regimului Zonei de Securitate, partea transnistreană distorsionează esența problemei.

Astfel, pe agendă s-a acumulat deja un număr considerabil de rapoarte săptămânale cu privire la situația în Zona de Securitate care nu au fost aprobate din motivul că fie nu reflectă încălcările constatate, fie nu au fost elucidate aspectele care să permită aprecierea obiectivă a abaterilor fixate.

La capitolul organizatoric, membrilor Comisiei le-a fost prezentat șeful desemnat al Inspectoratului de Poliție Bender – Ivan Cebotari, care anterior a mai ocupat funcția respectivă.

 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

Sursa: https://gov.md/