Ziarulnational.md – INTERVIU // Oazu Nantoi: „Avem nevoie de discuții ca să răspundem la întrebarea: vrem noi să soluționăm problema transnistreană sau ne prefacem că așteptăm în continuare miracole de la vaca stearpă numită 5+2”

Negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, desfășurate la începutul lunii octombrie curent la Bratislava, s-au încheiat fără semnarea vreunui document între părți, iar Tiraspolul și Moscova au acuzat imediat Chișinăul că s-ar opune unor prevederi din draftul protocolului.

Deputatul Blocului „ACUM” Oazu Nantoi oferă, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, detalii despre noile cerințe ale transnistrenilor cărora le-ar „crește pofta” odată cu fiecare „cedare” a autorităților de pe malul drept al Nistrului și pe care Chișinăul nu poate să le accepte.

Totodată, dacă se pune în acest moment problema federalizării R. Moldova sau se discută despre oferirea unui „nivel aparte de putere în stat” Găgăuziei, așa cum a promis recent Zinaida Greceanâi, aflați din interviul de mai jos.

Domnule Oazu Nantoi, ce ar urma să prevadă protocolul elaborat în urma Conferinței desfășurate în formatul „5+2” la Bratislava, odată ce Chișinăul a refuzat să-l semneze, Moscova și Tiraspolul au făcut front comun, iar șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch, insistă ca părțile să ajungă neapărat la un „compromis acceptabil”? Există, precum știți, temeri legate de o posibilă federalizare a R. Moldova.

În R. Moldova s-a creat o situație nestandardă, când președintele republicii, la Congresul XIV extraordinar al Partidului Socialiștilor, care a avut loc pe 18 decembrie 2016, s-a angajat să federalizeze R. Moldova și să rezilieze Acrodul de Asociere cu UE. Sunt documente oficiale, congresul este forul suprem, nu foaie verde. Și cuvântarea lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU a provocat, de asemenea, semne de întrebare vizavi de poziționarea lui ca om politic.

În Parlament, însă, situația este cu totul alta, dat fiind faptul că orice decizii reale în problema transnistreană necesită adoptarea unei legi organice în Parlament, așa cum a fost la 22 iulie 2005, de exemplu.

Prin urmare, în Parlament nu poate fi vorba, la momentul actual, de crearea unei majorități, inclusiv reieșind din comportamentul fracțiunii Partidului Democrat, care ar vota ceva de tipul federalizării, convențional vorbind, dat fiind faptul că în Constituție scrie că R. Moldova este stat unitar.

Înainte de întrunirea de la Bratislava, a apărut acel mic scandal legat de un proiect de declarație, făcut public de Pavel Filip, însă acel proiect a fost lămurit din fașă, la nivelul discuțiilor pe interior. Vasili Șova, șeful Biroului Politici de Reintegrare, care a spus că el poate fi considerat autorul, a retras acest proiect și cazul s-a consumat. (…)

Textul complet: https://www.ziarulnational.md/