Infotag.md – DEOLIGARHIZAREA TRANSNISTRIEI VA ÎNSEMNA PRĂBUŞIREA EI – POLITOLOG RUS

Orice discuții despre doligarhizarea Transnistriei sunt doar discuţii despre distrugerea statului transnistrean. O asemenea opinie a fost exprimată de politologul rus Alexei Martînov într-un interviu acordat portalului „Politnavigator”.
Potrivit agenţiei INFOTAG, comentând discuţiile despre viitoarea deoligarhizare apropiată a Transnistriei după scenariul moldovenesc, el a spus că „despre deoligarhizarea Moldovei nu se poate vorbi doar în baza faptului că a plecat oligarhul principal – Plahotniuc”.
„Acum se duce o luptă pentru moștenirea lui – active, resurse media, segmentele regimului său. Dodon ar dori să devină „noul Plahotniuc”, în sensul de oligarh-stăpân al țării. Colegii săi din noua coaliție cu ACUM se comportă la fel”, a spus expertul.
În ceea ce privește deoligarhizarea Transnistriei, el a spus că „atacurile asupra holdingului „Sheriff”, care este cea mai mare corporație oligarhică din Transnistria, sunt atacuri directe asupra statalităţii RMN, deoarece „Sheriff” este baza acestei statalităţi”.
„Ei nu sunt îngeri, dar aceasta este structura fundamentală”, a subliniat Martînov, care „înțelege de ce asemenea discuţii în Moldova le poartă „dodonii vicleni”, dar nu este clar de ce despre acest lucru scrie mass-media rusă, care ar trebui să promoveze politica rusă de protejare a oamenilor ruși, oriunde s-ar afla ei, iar în Transnistria locuiesc 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse”.
În același timp, el pune la îndoială faptul că acest lucru îl cei care doresc reintegrarea Transnistriei în Moldova.
„În ultimii 29 de ani au fost mulţi astfel de reintegratori – şi în Moldova, chiar și la Moscova. Mulți au fost uitaţi, mulți și-au frânt aici cariera politică, iar Republica Nistreană Moldovenească există în continuare. Se înregistrează anumite progrese ale Chișinău, inclusiv sub presiunea Moscovei. Dar mă îndoiesc că cineva va reuși să schimbe status quo-ul transnistrean. Singura modalitate posibilă de reintegrare este recunoașterea statalităţii RMN de către politicienii moldoveni actuali sau viitori. Pe baza a două state moldoveneşti cu vectori diferiți de dezvoltare (rus și român), se pot construi relații și colaborare. Moldovenii vor trebui să renunţe la unionism. Şi Transnistria va trebui să facă nişte compromisuri”, consideră politologul.

Sursa: http://www.infotag.md/