Gov.md – Întrevederea Viceprim-ministrului pentru reintegrare Vasilii Șova cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova Dereck J. Hogan

Astăzi, 01 noiembrie 2019, Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vasilii Șova, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova Dereck J. Hogan.

Întrevederea a servit un bun prilej pentru a trece în revistă evoluția dialogului Chișinău-Tiraspol, a puncta pozițiile părții moldovenești pe marginea subiectelor de actualitate ce țin de dosarul transnistrean și pentru a releva sferele primordiale de intervenție și care vin în sprijinul locuitorilor și a antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Vicepremierul a reiterat teza precum că partea moldovenească își dorește și va întreprinde acțiuni prompte în vederea schimbării agendei de lucru curente a formatului de negocieri „5+2”, astfel încât acesta să se ocupe de discutarea perspectivelor de reglementare, proces care trebuie să se completeze reciproc cu eforturile din cadrul grupurilor de lucru sectoriale de a găsi, elabora și a agrea soluții tehnice la problemele prioritare.

În același context, a fost menționat că rolul negociatorilor principali este de a se focusa pe agenda politică și pe convenirea angajamentelor-cadru la rundele oficiale ale formatului „5+2”, cu facilitarea activității specialiștilor de profil, în timp ce conducătorii grupurilor de lucru, în calitate de profesioniști în domeniile de referință trebuie să elaboreze, consulte, definitiveze și să convină mecanisme concrete de rezolvare a problemelor stringente din sectoarele corespunzătoare.

Diplomatul american a evidențiat că SUA în calitate de actor internațional în procesul de negocieri va contribui plenar pentru facilitarea dialogului și atingerea consensului între părți, precum și a mulțumit Vicepremierului pentru spiritul de responsabilitate și pentru implicarea profesională constantă întru avansarea procesului de reglementare.

Sursa: https://gov.md/