Ion Leahu: O părere pe marginea unui interviu

La 6 noiembrie curent, doar la o zi după terminarea conferinței în Bavaria, Vadim Krasnoselischii a acordat un amplu interviu organului informațional moscovit ”Ziarul Parlamentului”. Materialul prezintă interes din mai multe considerente, în prim plan pentru a developa motivele unei contradicții evidente în actuala situație în procesul de negocieri. Pe o parte, Igor Dodon depune eforturi evidente pentru a obține bunăvoința populației din stânga Nistrului. Însă Vasile Șova, ministrul reintegrării, exponentul lui Dodon în guvern, comite consecutiv acțiuni care vin în detrimentul aspirațiilor președintelui RM. Deci, am putea vedea ce reprezintă actualitatea procesului de negocieri, și în ce măsură tactica aplicată de Chișinău ar fi una fundamentată.

Krasnoselischii este la Moscova de două zile și a profitat de interesul ziarului parlamentului rusesc pentru a totaliza efectele acestei vizite.

 

Dmitrii Olișevschii, corespondent la ”Parlametschaia gazeta”, îl întreabă: Ce probleme au fost abordate în cadrul multiplelor întruniri cu senatori, deputați ai Dumei de Stat?

Krasnoselischii: subiecte au fost multe, aș prefera să evidențiez principalele, care se află în sfera de activitate a parlamentarilor: cetățenia rusească pentru transnistreni; ocrotirea sănătății și accesul transnistrenilor la facilitatea care se numește ”capitalul mamei”. Soluționarea problemelor ține de legislativ. Practic, spune Krasnoselischii, toți locuitorii ”rmn” aspiră la un pașaport rusesc, însă nu-l pot obține, fiind posesori ai celui moldovenesc. L-au primit fiind siliți de situație și, în virtutea circumstanțelor, nu sunt gata a renunța la ele. Solicităm ca FR să modifice legislația, pentru a le permite a obține pașaport rusesc fără a renunța la cel moldovenesc sau ucrainean. Cu atât mai mult că în FR deja sunt precedente, când se acordă cetățenia rusească fără a renunța la alta. Noi cerem ca această experiență să fie aplicată și pentru transnistreni.

Referitor la problemele cu sănătatea – cetățenii FR, care locuiesc în regiune, nu au acces la certificatele medicale (polița de asigurare) eliberate în interiorul FR. Astfel, ei sunt discriminați. Noi solicităm eliberarea certificatelor respective fără ca cetățenii să plece cu traiul în FR. Iar referitor la ”capitalul mamei”, situația e următoare. Copilul la naștere primește certificatul respectiv (se acordă dreptul copilului de a opera cu o sumă considerabilă de bani), însă la fel certificatul poate fi materializat doar în interiorul  FR, de către persoane care permanent acolo locuiesc. Noi solicităm aplicarea acestor înlesniri și în Transnistria.

De menționat că cele trei probleme sunt neapărat prezente pe agenda vizitelor lui Krasnoselischii la Moscova. FR nu dorește soluționarea acestor probleme după modul propus de Tiraspol, cunoscând bine capacitatea regiunii de a readresa banii în direcții neindicate în acorduri.

Dmitrii Olișevschii Recent au avut loc mai multe întâlniri la nivel internațional, în special conferința din Bavaria. Care a fost agenda acestora?

Krasnoselischii: Ultima lună a fost destul de activă. A avut loc întrunirea în formatul ”5+2”, în cadrul cărui Transnistria este investită cu drepturi egale cu alți parteneri.

Fără acordul Tiraspolului nu se adoptă nici o decizie. De aici importanța capacităților de a găsi compromisul.

Probleme au fost discutate multe și diferite. Regretabil însă că conferința de la Bratislava s-a terminat fără semnarea protocolului final. La fel, fără semnarea documentului de bază s-a finalizat și conferința din Bavaria. Va trebui de găsit un compromis la cele întâmplate. Probabil, partea moldovenească a procedat incorect, când a propus la ședința din Bavaria a discuta probleme care nu au figurat în agenda întâlnirilor din Bratislava. Ar fi normal a examina asemenea probleme în prealabil, a nu le propune la masa de negocieri prin surprindere. Este important a lua deciziile, dar e mai important a obține ca aceste decizii să devină realitate, să fie implementate în activitatea statelor. Și nicidecum nu putem admite ca procesul de negocieri să fie politizat. Nu a venit timpul de a deschide ”coșul cu problemele politice”. Această intenție este fără perspectivă și ar putea da peste cap întreg proces de negocieri.

Deci, pornind de cele spuse de Krasnoselischii, devine clar că la conferința din Bavaria, delegația RM a propus să se discute problemele ce  țin de statutul politic al regiunii transnistrene. Tiraspolul a renunțat și forul s-a încheiat fără succese. Din nou aceeași întrebare – de ce reprezentantul lui Dodon comite acțiuni care nu se încadrează în tactica președintelui moldovenesc? Sau se încadrează, dar nu se vede din exterior?

Krasnoselischii spune că anumite probleme au fost soluționate. În special, Președintele Moldovei a promis că, până la 1 martie al anului ce vine, să fie soluționată situația cu telefonia mobilă, ca operatorul transnistrean ”Interdnestrcom” să obțină frecvențe care ar permite telecomunicarea stabilă a utilizatorilor din ambele maluri ale Nistrului.

Președintele Moldovei i-a comunicat lui Krasnoselischii că au fost clasate 12 dosare penale, intentate funcționarilor din stânga Nistrului, care au contribuit la deteriorarea procesului agricol în localitățile aflate în stânga Nistrului. Mai au de clasat încă 26 de dosare. Și în Transnistria  au fost închise mai mult de zece dosare. Este important că se fixează o dinamică pozitivă, că este mișcare înainte.

Altă problemă importantă pentru noi este cea a relațiilor interbancare. Casarea sau nedeschiderea conturilor bancare pentru întreprinderile noastre este foarte dureros. O să depunem eforturile de care dispunem, pentru a soluționa această problemă. Ne este greu, odată ce Moldova subminează negocierile, fie la nivel de formatul ”5+2”, fie la cel de experți.

Dmitrii Olișevschii: Care ar putea fi motivul acestui comportament? Situația politică din Moldova?

Krasnoselischii: Evident. Noi propunem partenerilor din Moldova să se retragă de la procesele politice și să revină la activitatea în cadrul procesului de negocieri.

Dmitrii Olișevschii: Spuneți vă rog, ce ar însemna pentru transnistreni ”Lumea rusească” și evenimentele din cadrul acestui for?

Krasnoselischii: Pe noi des ne întreabă, de ce ați ales Rusia? Eu aș spune nu ”Lumea rusească”, da slavă. De atâta, că lumea s-a pronunțat la referendum în favoarea suveranității și aderării ulterioare la Federația Rusă. De ce Rusia și nu Ucraina sau Moldova? La noi locuiesc reprezentanți ai 72 de națiuni și etnii. Și nu avem manifestări de naționalism sau șovinism. Nu avem limbă de stat, ci trei limbi oficiale. Nu este practicat mononaționalismul. Absolut toți se bucură de drepturi egale. Spre deosebire de Moldova sau Ucraina, unde populația autohtonă domină popoarele conviețuitoare. Asta și este ”Lumea rusească”- la noi, ca și în Rusia nu este mononaționalism. Ba mai mult, la noi asta se simte mai puternic ca în Rusia. De Rusia ne apropie și perceperea ”spiritului slav”. Noi am putea demonstra că acest spirit e prezent în regiune din timpurile Imperiului țarist și a Uniunii Sovietice. Transnistria are o istorie militară foarte bogată. La Tiraspol este un cartier care se numește ”Borodinca”. De aici trupele ruse au plecat la câmpul ”Borodino” pentru a lupta cu oastea lui Napoleon. Apoi au eliberat Parisul, devenind trupe pacificatoare.

(Ion Leahu): Să citești și să te îngrozești. Capacitatea propagandei rusești de a-și trece la activ lucruri, ce n-au nimic comun cu realitatea. Nu are sens de a continua afirmațiile lui Krasnoselischii la acest capitol, potrivit cărora Rusia a avut o misiune de pacificare în 1877-1878, ba și în Primul Război Mondial.

De fiecare dată, când am ocazie, spune Krasnoselischii, eu promovez aceste teze: FR este forța care aduce și instaurează pacea. Asta și este ”Lumea rusească”.

Dmitrii Olișevschii: În Transnistria se manifestă o atitudine pozitivă față de istorie, monumente, cum reacționează la aceste fapte localnicii?

Krasnoselischii: Evident că este o atitudine absolut pozitivă. Noi avem o mișcare socială, care se numește ”Urmașii victoriilor”. Noi ne considerăm urmași ale tuturor victoriilor obținute de Imperiul Rusesc și de Uniunea Sovietică. Mișcarea dată, suplimentar cu programul de studii oficial, este concentrată la studierea victoriilor obținute în trecut de Imperiul Rusesc sau de URSS. Războaiele au avut ca scop eliberarea. Anume acest moment noi îl promovăm. Lecțiile și monumentele contribuie la formarea anumitor opțiuni istorice. Între acestea nu neapărat sunt doar cele pozitive. Nu ignorăm și așa tragedii, cum au fost represiunile în masă din anii 1930. Numai pe teritoriul Tiraspolului au fost executați zeci de mii de cetățeni. Ne străduim să-i scoatem din anonimat. S-a deschis muzeul represiunilor politice, este construit Hramul ”mucenicilor ruși”. Studiind istoria, formăm temelia unor pronosticuri în privința viitorului, în privința realității unor sau altor așteptări în ”țara noastră”.

Dmitrii Olișevschii Ce preconizați, cum vor evolua evenimentele, în special în procesul de reglementare?

Krasnoselischii: Am sărbătorit pe la larg cu ocazia zilei ”Unității populare (3 noiembrie). Igor Nicolaevici (Dodon) a manifestat dorința de a participa, l-am invitat și a fost cu noi. Cât ține de reglementare, da, anul curent am avut o singură întâlnire cu omologul meu. Evident că a fost condiționat de problemele electorale. Formarea noului guvern nu a ușurat, ci a îngreunat tratativele. Se cere urgent soluționarea problemelor cu care se confruntă populația. Eu mizez mult pe decizia Chișinăului de a renunța la politizarea negocierilor, a renunța la aceste ”coșuri”, care sunt un fleac, pentru soluționarea cărora nu este pregătit nimeni. Suntem gata a soluționa acele probleme care de mulți ani sunt în vizorul formatului ”5+2”, a reprezentanților politici și a președinților.

 

Nu trezește nici o îndoială că Krasnoselischii exagerează lucrurile. Cu toate că faptele enumerate de el în interviu, corespund realității. Inclusiv, la capitolul ineficienței tratativelor.

Ar putea fi altfel? Nu se exclude că în procesul întâlnirilor private I. Dodon îi promite anumite perspective lui Krasnoselischii. Însă, trebuie de privit situația la rece. Orice ar promite Dodon, Krasnoselischii de unul singur nu schimbă situația. Dar în societatea transnistreană, acțiunile despre care s-a vorbit, lasă amprente tot mai adânci. Dacă în dreapta Nistrului lumea e afectată puțin de calitatea și conținutul tratativelor, apoi în regiunile estice efectul acestora este vital pentru majoritatea locuitorilor. Este prezentă Rusia în regiune – prin dislocarea trupelor armate, diferitelor oficii etc., – ei au de lucru, nu sunt impuși a studia limba română, adică le este garantat modul de viață pe care îl cunosc și îl acceptă. Și invers – dacă situația se schimbă în favoarea Chișinăului, o mare parte din populație s-ar vedea la un nivel inferior în societate cu toate consecințele. Și, ce e mai grav, astăzi, Moldova nici nu dispune de argumente care ar demonstra, că lucrurile stau altfel, că nimeni nu va avea de pierdut în caz de reintegrare a Republicii Moldova. Care ar fi ieșirea? De găsit modalitatea de a invita pe cei din estul RM la munca comună pentru îmbunătățirea situației, fără, la moment, de a integra teritoriul. Asta să devină un bonus când vor fi integrate alte aspecte. E doar o părere, care derivă din situație.