Deschide.md – Dodon consideră că în războiul plăcuțelor Chișinăul nu a cedat, dar a făcut să fie bine

Igor Dodon anunță că nu a avut loc nicio cedare a autorităților de la Chișinău în fața separatiștilor transnistreni în procesul de obținere a plăcuțelor de înmatriculare neutre pentru locuitorii din stânga Nistrului. Potrivit șefului statului, la acest capitol se face multă politică. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Nu e vorba despre nicio cedare. Este vorba despre un mecanism care a fost stabilit în formatul «5+2» în anul 2017 care presupune că în stânga Nistrului, pentru cei care doresc să schimbe plăcile de înmatriculare a automobilelor de pe numerele transnistrene pe care nu le recunoaște comunitatea internațională, am dat posibilitatea să fie numere neutre. Acest proces a început. Nu atât de activ cum am dorit. Apropo, în ultimele zile acest proces s-a intensificat”, a menționat el.

Potrivit lui Dodon, oferirea numerelor neutre pentru locuitorii din regiunea transnistreană a fost un pas corect.

„Nu a fost vorba despre interziceri de circulație. Nu există o dată de când nu mai sunt admise numerele transnistrene. Noi ne punem scopul ca cele câteva sute de mii de automobile din stânga Nistrului mai repede să obțină numerele de înmatriculare neutre, pentru că cu numerele transnistrene ei în Europa nu pot merge. Mergeau doar în Ucraina, la Odesa. Acum ucrainenii au spus că tot nu vor permite pentru că tot nu recunosc, așa cum nu recunosc nici europenii. Pentru a ieși din această situație, noi am mers la un pas corect cu numerele neutre. Mai mult ca atât, ca să nu vină toți din stânga Nistrului aici, am deschis puncte suplimentare acolo. Se face multă politică la acest capitol”, a spus șeful statului.

Referindu-se la discuțiile cu Vadim Krasnoselski, Dodon a spus că acestea au fost necesare pentru a nu admite situații la blocaj.

„De ce a apărut necesitatea să discut cu Krasnoselski? Pentru că în urma unor interpretări greșite a apărut informația că ei blochează, la noi blochează și așa mai departe. am ridicat telefonul, l-am contactat: domnul Krasnoselski, ce fel de blocaj? Sunt cetățenii noștri, a Republicii Moldova, și în stânga Nistrului și în dreapta Nistrului. Situația nu trebuie să ajungă la blocare. Cred că în timpul apropiat tot mai mulți locuitori din stânga Nistrului vor obține plăcuțe neutre”, a punctat el.

Textul complet: https://deschide.md/