Gov.md – Reuniunea Comisiei Unificate de Control

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit la 23 ianuarie, în orașul Bender, pentru a discuta și a găsi soluții la cele mai stringente probleme identificate în cadrul operațiunii de pacificare.

Consecvente în poziția expusă anterior privind obligația Comisiei de a reacționa la orice eveniment care poate perturba echilibrul în Zona de Securitate, delegațiile Republicii Moldova și a Federației Ruse au insistat pe includerea în agendă a subiectului privind verificarea și analiza situației în Zona de Securitate în urma extinderii unilaterale de către Tiraspol a „competențelor” trupelor sale de așa-numiți „grăniceri”. Reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei în Comisie au salutat propunerea. Totuși, subiectul nu a ajuns pe ordinea de zi a ședinței, din cauza opunerii părții transnistrene.

În cadrul examinării raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 15-21 ianuarie curent, s-a constatat că acesta nu reflectă date despre instalarea ilegală de către Tiraspol a unui post vamal mobil la 20 ianuarie pe traseul dintre satele Roghi și Molovata Nouă. Delegația Republicii Moldova califică aceste acțiuni drept încălcare a Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 și impediment în libera circulație a cetățenilor și a bunurilor.

După discuții lungi și dure, părțile nu au atins consensul pe problema dată, motiv pentru care examinarea subiectului a fost amânată și va fi continuată la ședința din săptămâna ce urmează.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

Sursa: https://gov.md/