Gov.md – Ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control

La ședința Comisiei Unificate de Control, care s-a desfășurat la Bender la 13 februarie curent, au fost continuate discuțiile privind luarea de atitudine asupra acțiunilor ilegale ale părții transnistrene de fortificare a prezenței „grănicerilor” în Zona de Securitate. Delegația Republicii Moldova a insistat asupra soluționării problematicii de referință cu identificarea unui mecanism viabil și eficient de monitorizare și redresare a situației. Deși delegația Federației Ruse a propus repetat includerea subiectului privind verificarea și analiza complexă a stării de fapt în Zona de Securitate în urma extinderii competențelor și numărului a.n. „posturi mobile” ale trupelor de „grăniceri”, o decizie în acest sens nu a fost adoptată, inițiativa fiind respinsă din nou doar de către reprezentanții Tiraspolului.

Problema, însă, ia amploare și delegația Republicii Moldova a exemplificat prin cazul care a avut loc în noaptea spre 2 februarie curent, când  un post mobil de „grăniceri” înarmați a urmărit până la intrarea în satul Chircăiești, raionul Căușeni un camion încărcat cu metal uzat care se deplasa pe itinerarul Copanca – Chișinău (Aici vedeți Declarația delegației Republicii Moldova).

Membrii Comisiei au revenit și asupra problemei enunțate în demersul delegației noastre din 6 februarie curent, prin care a fost adusă la cunoștința părților nemulțumirea cetățenilor din satele Coșnița, Pârâta, Doroțcaia și Pohrebea față de modul în care funcționează posturile Forțelor Mixte de Pacificare amplasate pe malurile râului Nistru lângă localitatea Vadul-lui-Vodă. Delegația Republicii Moldova nu s-a referit la o eventuală „eliminare” a pacificatorilor din Zona de Securitate, accentul a fost pus pe efectuarea unor modificări în organizarea acestor posturi care ar eficientiza libera circulație a populației și ar diminua riscul de escaladare a situației în sectorul central al Zonei de Securitate.

În cadrul ședinței s-a decis că problema va fi examinată la 18 februarie în format restrâns de către copreședinții Comisiei, reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei în Comisie.

Cu toate acestea, exponenții Tiraspolului au declanșat în mass-media un torent de insinuări cu scopul de a denigra imaginea părții moldovenești în Comisie, folosind prilejul pentru a lansa îndemnuri nechibzuite la acțiuni care, cu siguranță, ar putea dezechilibra și destabiliza situația în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare.

Pe durata ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în perioada 5 – 11 februarie curent, dar și au reușit să găsească o formulă de consens  pe marginea raportului pentru perioada de 09 – 15 octombrie 2019 care s-a aflat în vizorul Comisiei timp de aproape 4 luni.

 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

Sursa: https://gov.md/