Gov.md – Un mecanism de reacție operativă la dificultățile locuitorilor din Zona de securitate a fost instituit la nivel de viceprim-ministru pentru reintegrare

23.03.2020, Chișinău – Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a instituit un mecanism de comunicare și soluționare operativă a dificultăților cu care se confruntă localitățile din stânga Nistrului și cetățenii din Zona de Securitate.

Astfel, în fiecare dimineață, autoritățile publice locale sunt contactate de funcționarii Biroului Politici de Reintegrare pentru a documenta eventualele probleme ce pot apărea în legătură cu starea excepțională instituită pe ambele maluri ale Nistrului pentru a preveni extinderea infectării cu noul coronavirus COVID-19. De menționat că în stânga Nistrului au fost introduse măsuri „în oglindă” cu cele luate de Guvernul de la Chișinău, fiind declarată situație excepțională, suspendate unele activități ale agenților economici, cu excepția farmaciilor și unităților ce comercializează produse alimentare, restricționată circulația transportului public, etc.

Pe parcursul zilei, responsabilii de la Biroul Politici de Reintegrare, în coordonare cu reprezentanții altor instituții de stat, intervin pentru a soluționa problemele semnalate, fie ele legate de accesul unor categorii de persoane în stânga Nistrului sau din stânga Nistrului pe malul drept, fie probleme de alt gen, ce țin de competența autorităților publice centrale.

Suntem în contact permanent atât cu autoritățile publice locale din localitățile situate în Zona de securitate, cât și cu reprezentantul politic din partea Tiraspolului pentru a debloca imediat orice dificultăți ce ar putea apărea. Comunicarea este un instrument eficient în orice situație de criză, iar acum este vitală pentru asigurarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv din Zona de Securitate, dar și din regiunea transnistreană, precum și pentru menținerea stabilității în regiune”, a declarat viceprim-ministrul Cristina Lesnic.

În context, este de menționat că s-a convenit cu Tiraspolul să fie permisă circulația, fără a fi izolate timp de 14 zile în carantină, pentru următoarele categorii de persoane:

– fermierilor ce au terenuri agricole dincolo de traseul Râbnița-Tiraspol, în perimetrul terenurilor prelucrate,
– colaboratorilor serviciilor de urgență – pompieri,
– serviciilor de întreținere-reparație a rețelelor electrice/gaze naturale,
– angajații instituțiilor penitenciare, precum și alte categorii de funcționari publici pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Pentru alte situații, pentru adresări individuale conlucrăm în regim de lucru cu actorii formatului de negocieri și identificăm tuturor modalităților posibile de soluționare a problemelor.

Sursa: https://gov.md/